Om ammunition

Priser pr. 27. august 2022

Mærke

kaliber

pris i kr

antal

Norma Golden Target

6.5x55

350,-

50

Norma Bane 

6.5x55

350,-

50

S&B

6,5x55

310,-

50

S&B

.308

310,-

50

S&B

.30-06

310,-

50

S&B

8 x 57IS   

410,-

50

S&B

.303 British

435,-

50

S&B

.30 US Carbin

180,-

50

PPU

7 x 57  

180,-

20

PPU

7,5 Swiss

210,-

20

PPU

7,65 Arg.

210,-

20

CCI

.22 lr

25,-

50

PPU

.303 British

180,-

20

US-surplus

30 US carbin

260,-

100

GGG

.308 Winch.

110,-

20

Betaling sker via overførsel til foreningens bank: Reg.nr 5479  Kontonr. 5666543

Der tages forbehold for trykfejl og udgåede varer.

Om ammunitionen til vores gamle rifler.

”Almindelige” riffelskytter har det nemt, de kan købe let tilgængeligt 6,5 mm eller 308 i god kvalitet til en rimelig pris, så snart vi anskaffer os en riffel af de mere specielle i en sædvanlig kaliber, anskaffer vi os også et problem med at få fat i ammunition til den.

De vanskelige kalibre er fx følgende:.30-06 (7,62x63) i Danmark kaldet M/48, i USA M2. Bruges bla i Garand, M/53(17) også kaldet P17 og i ompibede norske K98k. Det sidste af AMA's er solgt, Skyttebutikkens Norma er fint men relativt dyrt. Wolf, Sellier+Bellot og Prvi Partizan laver også spidsskarp til rimelige priser. Meget populær jagtpatron så den fås ofte også i spidsskarp fra fx Remington og andre amerikanske fabrikanter. .308 winchester  (7,62x51) flere har K98k rifler med nye piber fra fx Colombia eller Israel i den kaliber, men selv om AMA stadig kan få s er det også snart slut med det. Wolf,  S+B og Prvi er jævn god kvalitet og ikke så dyrt igen.

 

Der dukker med jævne mellemrum militært overskud op fra udlandet og ved at slå os sammen kan vi som medlemmer godt få det hjem til rimelige priser. Hvis din riffel er kamret til .308 win, så regn ikke med at kunne skyde med AMA M/62 eller M/94. AMA og alle andre NATO-standard patroner er lavet af lidt tykkere messing og med lidt (få hundrededele) større dimensioner, især i hylsterets  hals. Militær ammo hedder derfor IKKE .308, men derimod 7,62x51 NATO. Prøver man at afskyde fx AMA i en .308 kamret riffel sidder hylsteret temmelig fast efter afskydningen og på især Garand må man bruge (efter min mening unødvendig) vold for at få riflen op. Er uheldet sket, så fjern ammunitionen fra riflen før Du forsøger at banke ladehåndtaget tilbage: Tag aftrækshuset ud, så falder patroner og laderamme ud  også. Bemærk: En meget populær ompibet Garand er den Waffen Schumacher laver på gamle danske låsestole. Flere danske forhandlere har den. Den er kamret til .308, IKKE til Nato-ammunition. Waffen Schumacher advarer  faktisk om det i deres

brugsanvisning -som man ikke får med når man køber riflen i Danmark...

 

Skyttebutikken forhandler Norma's Golden Target i 308 win. Den er halvdyr til knap 6,- pr skud men hylstrene kan genlades mange gange og kvaliteten er fem gange bedre end AMA.303 (britisk)  (7,7x56R) Til SMLE, P14, Enfield No4 Mk1 og jungle karabinen No5.

Nogle få handlene har stadig overskud fra krigens tid, men pas på med det gamle skidt: hylstrene revner, krudtet er ikke længere kemisk stabilt (hylstrene er ikke helt lufttætte) og fænghætterne er ikke rustfrie. (se længere nede) Normal kuglevægt for en militær patron er 174 grain (11,27 gram) S+B laver en udmærket patron i dette kaliber og også Prvi. -Se afsnittet om genladning. 

 

Wolf har også en 174 grain patron. 8x57  (7,92x57IS) Tysk enhedspatron fra 1905 til 1945. Stadig brugt nogle få steder. Til K98k, G98, VZ24, WZ29(polsk) og spanske Mausere fra 1930 og frem. Der findes småpartier tysk overskud fra 1933-45 men det er ved at være slut med det. Desuden er det i stålhylstre næsten altid ubrugeligt pga kemisk nedbrydning af krudtet. Det gamle er også meget svingende i kvalitet og pga forskellig opbygning  direkte uegnet til konkurrenceskydning. Russiske Wolf og Barnaul laver udmærket kvalitet i stålhylstre som ikke kan genlades, S+B og Prvi er også fint men  lidt dyrere og i messinghylstre. OBS:  Det kan faktisk betale sig at kontakte en patronsamler hvis du falder over noget gammelt tysk ammo, De vil somme tider give op  til 10-15 kroner for et rigtigt pænt eksemplar og det kan man få to-tre Wolf for. 7,5x55 Schweizisk . Bruges kun i schweiziske militære og konkurrencer rifler af ældre konstruktion K31, K11/G11 og gevær 1896/11. GP11 eller GP31 som patronen officielt hedder, laves stadig i Schweiz, men er hundedyr at købe, Overskudsammo er mest solgt i USA. S+B har lavet det og Prvi gør det stadig. En patron det kan betale sig at genlade til precisionsskydning i en K31. 7,5x54 Fransk . Brugt i MAS36 og MAS49/56. Fabrikeres af Prvi Partizan. 7x57  En meget udbredt Mauserpatron i Sydamerika, Brasilien, Argentina, Peru mfl. S+B og Prvi laver den i spidsskarp. 7,65 Argentinsk  (7,65x53) Oprindeligt en belgisk (Mauser-)kaliber  men også brugt i nogle få lande i sydamerika. Fås nyfremstillet fra  Prvi. Nogle få overskudsbeholdninger sælges også rundt omkring men  jeg er ikke begejstret for den kvalitet det har. 8 mm Lebel  (8x50R) Fransk enhedspatron fra 1886-1936. Verdens første røgsvage patron, Brugt i adskillige modeller af især Berthier-rifler og karabiner.

 

Overskuds ammo findes ikke mere og er mere værd ved salg til en samler. Kan med lidt besvær genlades (med kugler i tysk kaliber). Regn med en genladt patronpris på 10-25 kroner afhængig af hylstrenes pris. Prvi (gen-)optog produktion af denne patron i 2009. -Se i øvrigt afsnittet om rørmagasiner. Patron 1889 (patron 1908) (8x58RD) Ammunition til gevær 1889 og karabinerne baseret på den. OBS: Afskyd kun originalt HL/HA ammo i din riffel hvis Du er helt sikker på at det har været opbevaret ordentligt. Krudtet er ikke af bedste kvalitet og projektilet er meget ofte rustet meget i bagenden. Otterup's og Norma's produktion fra 1958-75 er somme tider i orden men pas gevaldigt på , fænghætterne duer ofte ikke* og der er set en del patroner uden krudt.** Oplagt at genlade selv: 8 mm kugler er den samme som den tyske, hylstre kan fås, men er dog relativt dyre. Pas på med specialtyperne: det er set at projektilet er et sporlys og malingen på spidsen var slidt af af mange års håndteren. Sporlys er slemme til at  stikke ild i græs og selvfølgelig helt forbudt at afskyde. *Otterup (Dansk Ammunitionsfabrik) brugte tyske fænghætter af meget dårlig kvalitet mellem 1945 og 60. Hylstrene er lavet hos og mærket med Norma.

 

**Ryst patronen op og ned ved det ene øre, kan Du ikke høre krudtet rasle svagt indeni så lad være med at bruge patronen. (sammenlign med en moderne patron) .30 Winchester / .30WCF / .30-30  (7,62x51R) Patron til oprindeligt Winchester model 1894 bøjlespænder (”Lever-action”) En af de allerførste amerikanske røgsvage patroner. Stadig meget populær til jagt i USA, selv om den hører til i den svage ende. . 30-30 er Marlin's navn for den, de ville ikke bruge  konkurrenten Winchesters navn i deres reklamer... Fladsnudet og blødnæset projektil  af hensyn til rørmagasinet, må kun skydes på papskiver foreløbig på Kalvebod, indtil vi får afklaret med KSC om markerings-anlægget kan holde til de nye Hornady-projektiler med plasticspids..30 karabin (.30 carbine M1)  (7,62x33) Til US karabinen (og nogle få moderne revolvere) Overskud findes stadig men af meget svingende kvalitet. Pas på det ikke er blødnæset jagtammo, som vi ikke  må skyde med på Kalvebod. Prvi's er af forbløffende god kvalitet til prisen, de fleste bruger Prvi til konkurrencer. Kan med fordel genoplades til match-kvalitet. Rørmagasiner:  Det oprindelige Lebel-gevær* og Winchesters bøjlespænder model 1894 har et langt rørmagasin anbragt under piben. For ikke at spidsen af projektilet skal antænde fænghætten på patronen foran i magasin et er de på Winchester 94'ere fladsnudede, så flade at spidsens flade er større end fænghættens ”anslags-diameter”. På Lebel'en ligger den meget koniske patron så skråt forover i røret og hylsterets bagende har en ringformet fordybing, så spidsen ikke når op til fænghætten og i øvrigt griber i fordybningen som forhindrer spidsen i at hoppe op og slå til fænghætten. * De Berthier-geværer vi evt anskaffer os bruger laderamme hvor patronerne ligger oven over hinanden.

 

 

”Rustfrie” fænghætter:omkring 1810 gik man over til at lave fænghætter med knaldkviksølv som netop bruges fordi det eksplodere r ved slag. Problemet med de fænghætter var at knaldkviksølv ikke kan fungere alene så man blandede bla kaliumklorat i satsen og det predes ud i patronhylsteret og i kammeret og piben på riflen. Kaliumklorat suger luftens fugtighed til sig og sætter den som bittesmå dråber på pibens inderside der derfor ruster (sommetider voldsomt). Dette er ikke noget problem i et militært system hvor man banker rutinen med rensning og oliering af våbnet ind i soldaten, så man brugte de fænghætter til sidst i halvtredserne i Vesten og til sidst i halvfemserne(!) i Warzawapagten. Har  du brugt gammel militær ammo, så rens riflen (evt skyl den med lunkent vand+tørring+oliering) umiddelbart efter Du kommer hjem, helst tidligere (jeg gør det på skydebanen) I USA og england gik man

væk fra de gamle fænghætter ca 1955, hos AMA brugte  man lageret op i 1957(ca) I dag bruger man blystyphanat eller andre stoffer som ikke giver problemer. DEN eneste undtagelse fra den  regel er ammo til US karabinen. Gassystemet til repetering er så skrøbeligt ved gentagen adskillelse så man lavede simpelthen ikke patroner med rustne fænghætter til den lille riffel . Adskillelse af gassystemet er så heller ikke nødvendigt (slet ikke med vores kastrer

ede våben) Blot kan man med fordel rense piben med riflen liggende på hovedet så der ikke løber for meget renseolie ned i gasrøret. (gælder også Garand) 

 

Opbevaring: Ammunition skal opbevares tørt  og køligt, max 25 grader. Krudtet bliver ødelagt af længere tids opbevaring ved højere temperaturer. Lad være med at lægge dine patroner i solen, de bliver ustabile og det ødelægger præcisionen fuldstændigt. Patroner skyder ikke ens når de er 20 grader varme som når de er -5 grader. Regnmed en lidt lavere mundingshastighed og lidt anderledes sigte ved kuldegrader. Genopladning:   Efter et endages kursus kan man søge om tilladelse til at genoplade patroner hjemme. Efter de nuværende regler er det også tilladt i lejligheder, menmængden af røgsvagt krudt vi må opbevare er kun 2 kg. (og 5000 fænghætter). Regn med en udgift til værktøj på ca 3-5000,- til en begyndelse. Der er ingen begrænsninger på mængden af hylstre og projektiler vi må opbevare  så der kan det betale sig at købe stort hjem. Militær ammo har ofte en såkaldt Berdan-fænghætte som kræver specialudstyr at genlade og derfor er lidt mere besværlig. Desværre er det også af og til den eneste løsning til fx dansk 1889 ammunition. Nemmere og også mere udbredt i dag er Boxer- fænghætten som umiddelbart kan udstødes med genlade værktøjet.

Kurser udbydes af Dansk Skytteunion, De Danske Skytteforeninger, af våbenhandlerne og i jagtforeninger, så det er nemt nok at få et kursus. Priser fra 500,- Sikkerhed:  Husk at anskaffe og bruge et orange flag (sikkerhedsfane -sikkerhedspløk) til at sætte i låsen når dit gevær  ikke bruges. Er piben og kammeret meget varmt kan Du nøjes med at klemme det fast mellem låsebolten (i åben stilling) og låsestolens forende. En så varm pibe og kammer så det smelter flaget, ødelægger i øvrigt riflen. Fås i bla Skyttebutikken til 15,- Ammunition skal i dag opbevares i våbenskab af mindst skafor blå klasse (fra 2011 skal nye skabe være EN 1143 grade 1 eller skafor rød)

 

OBS:  Hvis skuddet lyder anderledes end normalt, hvis der kommer røg fra låsestolen ved skudafgangen eller hvis din riffel ikke kan åbnes efter skuddet, STANDS SKYDNINGEN, og kontakt evt et af bestyrelsesmedlemmerne eller en der har forstand på fejlfunktion. Du er selv ansvarlig for din sikkerhed og at din skydning ikke skader andre. Fejl er heldigvis sjældne, så det er ikke altid man er opmærksom på at noget er galt. Brug et par ordentlige  sikkerhedsbriller til skydning, Du har kun et par øjne og de kan ikke erstattes.

 

Søren M

9/2009-2

 

Historisk Riffelskytteforening

Selinevej 5 

2300 København S.

Danmark